آربیتراژ گیری تحلیل کاربران مقایسه صرافی ها قیمت ارزها اخبار
لایت فارکس

آموزش الگوهای کلاسیک تحلیل تکنیکال به صورت کامل

آموزش الگوهای کلاسیک

آموزش الگوهای کلاسیک، ابزارها و روش های بسیار زیادی در تحلیل تکنیکال وجود دارند، که معامله گران می توانند با بهره گیری از آن ها نحوه رفتار حرکت قیمت را در نمودار بررسی کنند. شناخت هر یک از این ابزارها و نحوه استفاده درست از آن ها می تواند کمک بسیار زیادی به معامله گران در تحلیل بازار کند و موجب به سود نشستن معاملات آن ها شود. معامله گران در بازار اغلب به این الگوها توجه ویژه ای دارند، تا قبل از ورود به معامله دید بهتری از نحوه حرکت قیمت در نمودار داشته باشند. آنها به الگوها نگاه می کنند، و با توجه به روند کلی بازار سود و زیان احتمالی معاملات خود را محاسبه می کنند، تا شرایط را برای معاملات خود بهبود ببخشند.

در این مقاله قصد داریم با یکی از روش های پر کاربرد در تحلیل تکنیکال، یعنی تحلیل الگوهای کلاسیک آشنا شویم. همچنین نحوه تشکیل و تشخیص آن ها را در نمودار بررسی خواهیم کرد، و در نهایت در مورد نحوه معامله با این الگوها صحبت می کنیم. با زوم ارز همراه باشید.

الگوهای کلاسیک یا نموداری چه الگوهایی هستند؟

زمانی که به نمودار رمز ارزهای مختلف بازار توجه می کنیم، می توانیم نحوه حرکت قیمت را در سه حالت کلی دسته بندی کنیم. این سه حالت که به آن ها روند گفته می شود، می تواند صعودی، نزولی و یا رنج باشد. به طور کلی بازار همیشه در یکی از سه حالت ذکر شده قرار دارد، و نحوه حرکت قیمت در نمودار، تابعی از فراکتال ها یا الگوهای تکرار شونده می باشد. به این الگوها، الگوهای نموداری می گویند.

اما الگوهای نموداری شامل دسته بندی های مختلفی هستند که ما در این مقاله قصد داریم به بررسی یکی از این دسته بندی ها یعنی الگوهای کلاسیک بپردازیم. به طور کلی الگوهای کلاسیک به مجموعه ای از کندل های صعودی و نزولی گفته می شود که به شکل خاصی کنار هم قرار می گیرند، و تشکیل یک الگو می دهند. این اشکال خاص بخش مهمی از نمودار هستند و به راحتی می توان آن ها را در هر بازه زمانی و در هر نموداری پیدا کرد. قبل از معرفی و بررسی الگوهای کلاسیک، مختصری به معرفی بنیان گذار این روش تحلیل تکنیکال می پردازیم.


الگوهای کلاسیک به روش بولکوفسکی

توماس بولکوفسکی Thomas Bulkowski شخصیت سرمایه گذار و معامله گری موفق با بیش از ۳۰ سال سابقه فعالیت حرفه ای در بازارهای مالی می باشد. توماس بولکوفسکی فارغ‌ التحصیل دانشگاه سیراکیوس می باشد. سرمایه گذاری های اشتباه در بازار سهام، این شخص را به تحلیل تکنیکال علاقه مند کرد. بنابراین توماس در سن ۳۶ سالگی با رها کردن شغل خود در زمینه کامپیوتر، به طور جدی در بازار مالی فعالیت کرد. توماس از سال ۱۹۹۸ زمانی که نمودارهای مختلف را بررسی می کرد، اطلاعات مبهمی از نمودارها دریافت می کرد. بنابراین وی در یک دوره ۵ ساله با بررسی بیش از ۵۰۰۰۰ هزار نمودار، کتاب “دایره المعارف الگوهای نموداری” را  نوشت. این کتاب در سال ۲۰۰۳ به عنوان کتاب برگزیده‌ی سال انتخاب شد. شهرت توماس به دلیل تخصص بسیار زیاد او در زمینه الگوهای نموداری می باشد. ما نیز در این مقاله چند مورد از مهم ترین و پرکاربرد ترین الگوهای نموداری را بررسی می کنیم.


چرا باید از الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال استفاده کرد؟

معامله گران در طی صد سال گذشته، الگوهای مختلفی را در بازار شناسایی کرده اند، و متوجه شده اند که این الگوها در جای جای نمودارها تکرار می شوند. شاید برای شما سوال باشد که چرا این الگوها در نمودارها پرتکرار هستند؟ به این دلیل که تشکیل این الگوهای تکرار شونده انعکاس رفتار معامله گران در بازار می باشد. معامله گرانی که تحت تاثیر احساسات و هیجانات خود هستند، و رفتارهای تکرار شونده ای از خود نشان می دهند. بنابراین با توجه به اینکه ماهیت انسان تغییر نمی کند، می توان انتظار داشت که با شناخت رفتار معامله گران در بازار، بینشی از نحوه اقدامات و واکنش های خریداران و فروشندگان به دست آورد.


انواع الگوهای کلاسیک

الگوهای کلاسیک را براساس نحوه حرکت قیمت قبل و بعد از الگو، به سه دسته تقسیم بندی می کنند.

  1. الگوهای ادامه دهنده 
  2. الگوهای بازگشتی
  3. الگوهای ترکیبی

همان طور که از نام این دسته بندی ها مشخص می باشد، الگوهای بازگشتی هشدار می دهند که یک برگشت مهم در روند در حال رخ دادن است. بنابراین معامله گران سعی دارند، محل این برگشت را به طور دقیق شناسایی کرده تا در قیمت های مناسبی رمز ارز خود را به فروش برسانند و یا در کف قیمت دارایی مورد نظر خود را خریدارانی کنند. از طرف دیگر الگوهای ادامه دهنده نشان می دهند که پس از توقفی که در روند قیمت رخ داده است، احتمالا روند ادامه پیدا خواهد کرد. بنابراین معامله گران ریسک خود را برای قیمت های بالاتر می توانند حفظ کنند. در نهایت الگوهایی وجود دارند، که در مواقعی ادامه دهنده و در برخی مواقع بازگشتی می باشند، که به آن ها الگوهای ترکیبی گفته می شود.

بررسی متداول ترین الگوهای کلاسیک در تحلیل تکنیکال

نکات مشترک برای همه الگوهای کلاسیک

چند نکته در مورد تمام الگوهای نموداری وجود دارد که قبل از شروع بحث اصلی به ذکر آن ها می پردازیم و باید در تحلیل تکنیکال در نظر گرفته شوند:

  • یک پیش نیاز برای هر الگوی کلاسیک وجود یک روند قبلی می باشد.
  • هر چه الگو بزرگتر باشد، حرکت بعدی بیشتر و بزرگتر خواهد بود.
  • حجم معاملات در حالت از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد.
  • محل تشکیل شدن الگو با توجه به نوع الگو بسیار مهم می باشد. به عنوان مثال سطوح ماژور نمودار برای الگوهای بازگشتی از اهمیت بیشتری نسبت به سطوح مینور برخوردار هستند، و الگوی تشکیل شده روی این سطوح می تواند برای برگشت اعتبار بالاتری داشته باشد.
  • در نهایت اندازه الگو باید متناسب با موج های حرکتی و سطوح حمایت یا مقاومت نمودار، در آن بازه زمانی باشند.

آموزش الگوهای کلاسیک به صورت کامل

الگوهای بازگشتی

در این بخش ابتدا ۵ نوع الگوی بازگشتی اصلی پر کاربرد را مورد بررسی قرار می دهیم. این الگوها به ترتیب: الگوی سروشانه، الگوی سقف و کف دو گانه، الگوی سقف و کف سه گانه، الگوی الماس و الگوی کنج می باشند، که در ادامه بررسی خواهند شد. سپس نحوه تشخیص آن ها و همچنین نحوه معامله با این الگوها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

الگوی سر و شانه

تصویر شماتیک الگوی سر و شانه

تصویر شماتیک الگوی سر و شانه
تصویر شماتیک الگوی سر و شانه

این الگو یکی از مشهورترین الگوهای کلاسیک در بازار می باشد. حتی معامله گرانی که به تازگی با بازارهای مالی آشنا شده اند نیز نام این الگو را شنیده اند، و بعضا با این الگو آشنایی دارند. این الگو همانطور که از نامش پیداست، از یک سر و دو شانه در کنار آن تشکیل شده است. قیمت در یک موج صعودی قرار دارد، و یک پولبک در نمودار به ثبت می رسد. سپس یک سقف بالاتر نسبت به موج قبلی تشکیل می شود، و مجددا شاهد اصلاح قیمت هستیم.

در نهایت تلاش خریداران برای آخرین بار موجب تشکیل شانه دوم این الگو می شود. برگشت های قیمت به سمت یک حمایت افقی موجب تشکیل خطی به نام خط گردن می شود. در صورتی که خط گردن به سمت پایین شکسته شود، و یک کندل زیر این ناحیه بسته شود، الگو تایید خواهد شد. بنابراین در صورتی که این الگو زیر یک مقاومت ماژور تشکیل شود، احتمالا نشانه تغییر روند و ریزش خواهد بود. در نمودارهای واقعی معمولا یکی از شانه ها اندکی کوتاه تر از شانه دیگر می باشد، و خط گردن نیز به ندرت کاملا افقی تشکیل می شود. حجم معاملات معمولا در شانه سمت راست کاهش می یابد. بعد از شکست خط گردن و تایید الگو، قیمت به اندازه حد فاصل بالاترین سقف تا خط گردن، از محل شکست ریزش می کند. حد ضرر نیز بالای شانه سمت راست در نظر گرفته می شود.

نمودار AXS در ماه اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

نمودار AXS در ماه اکتبر 2021 بازه زمانی روزانه
نمودار AXS در ماه اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

الگوی سروشانه معکوس

تصویر شماتیک الگوی سر و شانه معکوس

تصویر شماتیک الگوی سر و شانه معکوس
تصویر شماتیک الگوی سر و شانه معکوس

این الگو دقیقا عکس الگوی بالا بوده و روی حمایت های ماژور در پایان روند نزولی تشکیل می شود. همان طور که در شماتیک بالا مشاهده می کنید، هشدار اول با شکسته شدن خط روند نزولی داده می شود، و قیمت بعد از پولبک به خط روند، شانه دوم را تشکیل می دهد، و در نهایت با شکسته شدن خط گردن، الگو تایید خواهد شد.

نمودار SOL در تاریخ ۲۹ می ۲۰۲۲ بازه زمانی ۵ دقیقه

نمودار SOL در تاریخ 29 می 2022 بازه زمانی 5 دقیقه
نمودار SOL در تاریخ ۲۹ می ۲۰۲۲ بازه زمانی ۵ دقیقه

همانطور که مشاهده می کنید، قیمت با شکستن خط گردن و تایید الگو، بعد از پولبک رشد شارپی را به ثبت رسانده است.

الگوی سقف و کف دو گانه

تصویر شماتیک الگوی کف دو قلو

تصویر شماتیک الگوی کف دو قلو
تصویر شماتیک الگوی کف دو قلو

تصویر شماتیک الگوی سقف دو قلو

تصویر شماتیک الگوی سقف دو قلو
تصویر شماتیک الگوی سقف دو قلو

این الگو یکی از بهترین و در عین حال قدرتمند ترین الگوهای کلاسیک می باشد. در الگوی سقف دو گانه زمانی که قیمت در روند صعودی قرار دارد، به یک مقاومت برخورد می کند، و شاهد واکنش اول به سطح مقاومت هستیم. بسیاری از خریداران در برخورد اول سیو سود می کنند، و قسمتی از دارایی خود را می فروشند. مجددا بعد از پولبک، خریداران تلاش می کنند که قیمت را از محدوده مقاومت عبور دهند، اما ناکام می مانند.

الگوی سقف دو قلو در برخورد دوم نیز با واکنش همراه است، که نشان می دهد فروشندگان قدرت بیشتری گرفته اند، و روند قیمت احتمالا معکوس خواهد شد. برای تایید این الگو، زمانی که قیمت برای بار دوم کاهش پیدا می کند، در صورتی که کف پولبک اول شکسته شود، الگو تایید خواهد شد. حد ضرر بسته شدن کندل بالای سقف دوم در نظر گرفته می شود. قیمت بعد از شکست حمایت می تواند مطابق شکل بالا از محل شکست، به اندازه محدوده حد فاصل دو سقف تا سطح حمایت، زیرش داشته باشد.

الگوی کف دو گانه نیز دقیقا عکس الگوی سقف دو گانه می باشد. روی محدوده های حمایت تشکیل می شود، و انتظار برگشت قیمت و قدرت گرفتن خریداران را داریم. در این مواقع برای اطمینان از تغییر روند و درستی الگوی تشکیل شده روی نمودار، از روش تحلیلی پرایس اکشن و همچنین ابزارهای دیگر نظیر اندیکاتورهای MACD و RSI جهت تشخیص واگرایی استفاده می شود.

نمودار ETH در تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار ETH در تاریخ 31 اکتبر 2021 بازه زمانی 1 ساعته
نمودار ETH در تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی ۱ ساعته

همانطور که مشاهده می کنید، قیمت بعد از شکست خط مقاومت داینامیک و پولبک به آن، حداقل به اندازه تارگت مشخص شده حرکت کرده است. واگرایی اندیکاتور RSI نیز مهر تاییدی بر الگوی کف دو گانه می باشد.

نمودار BTC در ماه اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

نمودار BTC در ماه اکتبر 2021 بازه زمانی روزانه
نمودار BTC در ماه اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

در این نمودار ملاحظه می کنید، دقیقا زمانی که بیت کوین در سقف قیمت خود در محدوده ۶۹۰۰۰ دلار قرار گرفته بود، با تشکیل الگوی سقف دو گانه و همچنین واگرایی منفی اندیکاتور RSI نشانه های ریزش و قدرت گرفتن فروشندگان را روی نمودار پدیدار کرد. با شکسته شدن حمایت ۶۰۱۵۰ الی ۵۷۶۸۰ دلار، الگو تایید شد و پس از گذشت چند روز، هدف کلاسیک بیت کوین در محدوده ۴۷۰۰۰ دلار رویت شد.

الگوی سقف و کف سه گانه

تصویر شماتیک الگوی کف سه گانه

تصویر شماتیک الگوی کف سه گانه
تصویر شماتیک الگوی کف سه گانه

تصویر شماتیک الگوی سقف سه گانه

تصویر شماتیک الگوی سقف سه گانه
تصویر شماتیک الگوی سقف سه گانه

مشابه الگوی قبلی، این الگو نیز قدرت بسیار بالایی در معکوس کردن روند قیمت دارد. اما به ندرت در نمودارها مشاهده می شود. عملکرد این الگو و نحوه تریگر گرفتن از آن نیز مشابه الگوی سقف و کف دو گانه می باشد.

نمودار ETH در تاریخ ۱۱ اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار ETH در تاریخ 11 اکتبر 2021 بازه زمانی 1 ساعته
نمودار ETH در تاریخ ۱۱ اکتبر ۲۰۲۱ بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار BTC در تاریخ ۹ فوریه ۲۰۲۲ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار BTC در تاریخ 9 فوریه 2022 بازه زمانی 4 ساعته
نمودار BTC در تاریخ ۹ فوریه ۲۰۲۲ بازه زمانی ۴ ساعته

الگوی الماس

تصویر شماتیک الگوی الماس

تصویر شماتیک الگوی الماس
تصویر شماتیک الگوی الماس

این الگوی کلاسیک، الگویی بسیار کمیاب می باشد. اما زمانی که روی نموداری تشکیل می شود، با احتمال بسیار بالایی تایید خواهد شد. مشخصه این الگو همانطور که از نامش پیداست، به شکل الماس یا در برخی مواقع به شکل لوزی می باشد. معمولا قیمت با یک موج بسیار قوی وارد این الگو می شود. نوسانات قیمت داخل این الگو به صورتی است که اکثر معامله گران بازار سردرگم خواهند شد. بنابراین توصیه می شود در صورت مشاهده الگوی الماس، تا زمانی که قیمت داخل الگو قرار دارد، به هیچ عنوان معامله انجام ندهید، چرا که احتمال فعال شدن حد ضرر معاملات بالا می باشد. الگوی الماس هم می تواند روی سطح حمایت و هم می تواند زیر محدوده مقاومت تشکیل شود.

حرکت قیمت زمان خروج از الگو معمولا بسیار شارپ و سریع خواهد بود. برای تایید شدن الگو، بسته شدن یک کندل بیرون از ناحیه الگو کافی می باشد. در بسیاری از مواقع حرکت قیمت بعد از خروج از الگو، بدون پولبک می باشد، بنابراین برای معامله با الگوی الماس در صورتی که قیمت قبل از الگو روند صعودی داشته باشد، می توان از اوردر Sell Stop Market و یا در صورتی که قیمت قبل از الگو روند نزولی داشته باشد، از اوردر Buy Stop Market استفاده کرد. هدف الگو می تواند حد فاصل بین بالاترین قیمت الگو و پایین ترین قیمت الگو از محل شکست باشد.

به تازگی این الگو در نمودار برترین ارز بازار یعنی بیت کوین به وفور تشکیل می شود. نمونه ای از آن را در شکل زیر مشاهده می کنید.

نمودار BTC در تاریخ ۳۰ می ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار BTC در تاریخ 30 می 2022 بازه زمانی 1 ساعته
نمودار BTC در تاریخ ۳۰ می ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱ ساعته

الگوی کنج

تصویر شماتیک الگوی کنج

تصویر شماتیک الگوی کنج
تصویر شماتیک الگوی کنج

قبل از بررسی الگوی کنج به بررسی نوع این الگو می پردازیم. این الگو بسته به محل تشکیل آن می تواند هم به صورت بازگشتی و هم از نوع ادامه دهنده باشد. به این صورت که اگر در سقف یا کف قیمت روی سطوح ماژور نمودار تشکیل شود، از نوع بازگشتی خواهد بود، و عمدتا به همین شکل شناخته شده است، اما در مواردی که در میانه روند و داخل موج اصلاحی و روی سطوح مینور نمودار تشکیل شود، از نوع ادامه دهنده می باشد، که در این حالت، شکل این الگو شباهت بسیاری زیادی به الگوی پرچم خواهد داشت. در نتیجه نوع معاملات آن و نحوه مشخص کردن حد ضرر و هدف الگو مانند الگوی پرچم می باشد،  که در قسمت الگوهای ادامه دهنده مورد بحث قرار گرفته است.

 نکته بسیار مهمی که در مورد الگوی کنج وجود دارد این است که فارغ از اینکه جهت ورود قیمت داخل الگو نزولی یا صعودی می باشد، جهت خروج قیمت از الگو، همیشه در خلاف جهت خطوط الگو هستند. به شکل های زیر دقت کنید:

الگو کنج یکی دیگر از الگوهای بسیار مهم و کارآمد در بازارهای مالی می باشد، که به جرات می توان گفت زمانی که در نموداری تشکیل می شود، با احتمال بسیار بالایی تایید خواهد شد. مشخصه این الگو بدین صورت است که دو خط همگرا در امتداد هم قرار می گیرند و علاوه بر اینکه با یکدیگر زاویه می سازند، هر دوی آن ها نسبت به افق نیز زاویه دارند.

در صورتی که زاویه دو خط الگوی تشکیل شده با افق یک زاویه منفی باشد، الگوی کنج صعودی نامیده می شود، و اگر زاویه دو خط الگو با افق یک زاویه مثبت باشد، به این الگو، الگوی کنج نزولی گفته می شود.

در مورد الگوی کنج معمولا حرکت های شارپ و سریعی در زمان خروج از الگو مشاهده می شود. بنابراین حرکت قیمت و برخورد به هدف کلاسیک این الگو در زمان کوتاهی رخ خواهد داد. هدف این الگو در زمان خروج قیمت، به اندازه طول حد فاصل دو خط تشکیل دهنده الگو از محل شروع این الگو می باشد. در نمودارهای زیر مثال هایی از الگوی کنج در روندهای مختلف آورده شده است.

نمودار BTC در ماه مارس ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

نمودار BTC در ماه مارس 2021 بازه زمانی روزانه
نمودار BTC در ماه مارس ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

نمودار SHIB در ماه جولای ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

نمودار SHIB در ماه جولای 2021 بازه زمانی روزانه
نمودار SHIB در ماه جولای ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

نمودار BTC در ماه آگوست ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار BTC در ماه آگوست 2021 بازه زمانی 4 ساعته
نمودار BTC در ماه آگوست ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار LINK در ماه ژوئن ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

نمودار LINK در ماه ژوئن 2021 بازه زمانی روزانه
نمودار LINK در ماه ژوئن ۲۰۲۱ بازه زمانی روزانه

الگوهای ادامه دهنده

این الگوها همان طور که از نام آن ها پیداست، زمانی که قیمت از آن ها خارج می شود، اغلب روند قبلی را ادامه می دهند. بنابراین محل تشکیل این الگوها در میانه روند قیمت می باشد. در این بخش ابتدا ۳ الگوی ادامه دهنده پر کاربرد را مورد بررسی قرار می دهیم. این الگوها به ترتیب: الگوی پرچم، الگوی مستطیل، و در نهایت الگوی کاپ و دسته می باشند، که در ادامه بررسی خواهند شد. سپس نحوه تشخیص آن ها و همچنین نحوه معامله با این الگوها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

الگوی پرچم

تصویر شماتیک الگوی پرچم

تصویر شماتیک الگوی پرچم
تصویر شماتیک الگوی پرچم

این الگو با توجه به نام آن دقیقا مانند شکل یک پرچم روی نمودار تشکیل می شود به این صورت که قیمت در یک موج بسیار قوی در حال حرکت می باشد. که این موج حتی می تواند یک حرکت اسپایک باشد، و در ادامه حرکت، قیمت یک توقف کوتاه مدت به صورت یکی از اشکال مستطیل و یا مثلث را روی نمودار تشکیل می دهد، که به این الگو، پرچم گفته می شود. الگوی پرچم می تواند هم در روند نزولی قوی و هم در روند صعودی قوی تشکیل شود.

نکته بسیار مهمی که در مورد الگوی پرچم وجود دارد، این است که رای تایید الگو، طول دسته پرچم باید حداقل سه برابر عرض پرچم باشد، تا از حالت پرچم خارج نشود.

برخوردهای قیمت با سقف و کف الگو اهمیت زیادی ندارد، اما نحوه خروج قیمت از الگو بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف قیمت به اندازه طول دسته پرچم از محل شکست الگو می باشد. در نمودارهای زیر مثال هایی از انواع الگوی پرچم در روندهای نزولی و صعودی را می توانید مشاهده کنید.

نمودار BTC در تاریخ ۶ آپریل بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار BTC در تاریخ 6 آپریل بازه زمانی 1 ساعته
نمودار BTC در تاریخ ۶ آپریل بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار CHZ در تاریخ ۱ مارس ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار CHZ در تاریخ 1 مارس 2021 بازه زمانی 4 ساعته
نمودار CHZ در تاریخ ۱ مارس ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار CHZ در تاریخ ۷ مارس ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار CHZ در تاریخ 7 مارس 2021 بازه زمانی 4 ساعته
نمودار CHZ در تاریخ ۷ مارس ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

الگوی مستطیل

تصویر شماتیک الگوی مستطیل

تصویر شماتیک الگوی مستطیل
تصویر شماتیک الگوی مستطیل

این الگو یکی دیگر از انواع الگوهای ادامه دهنده بوده و می تواند در میانه روند تشکیل شود. معمولا محل تشکیل این الگو در روند های صعودی یا نزولی پرقدرت می باشد، که بعد از یک موج اصلی، قیمت وارد یک محدوده تریدینگ رنج می شود، که این محدوده رنج الگوی مستطیل را تشکیل می دهد. نوسانات درون الگو و برخوردها به سقف و کف الگو باید به خوبی انجام شود، در غیر اینصورت الگو مورد قبول نمی باشد. قیمت در زمان خروج از الگو معمولا حرکت های پر شتابی دارد. اما به طور کلی می توان بعد از خروج انتظار پولبک هم داشت. برای تایید الگوی مستطیل بسته شدن یک کندل بیرون از الگو لازم و ضروری می باشد.

نمودار ENJ در تاریخ ۷ ژانویه ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار ENJ در تاریخ 7 ژانویه 2022 بازه زمانی 1 ساعته
نمودار ENJ در تاریخ ۷ ژانویه ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱ ساعته

الگوهای ترکیبی

این نوع از الگوها به دلیل اینکه هر دو ماهیت ادامه دهنده و بازگشتی را دارا می باشند، برای بررسی آن ها باید به کانتکس روند و گذشته قیمت توجه ویژه ای کرد. بنابراین به عنوان مثال در صورتی که روند قیمت قبل از الگو نزولی باشد، و قیمت روی سطوح مینور خود قرار گرفته باشد؛ الگو می تواند ادامه دهنده بوده و در صورتی که

الگوی مثلث متقارن

تصویر شماتیک الگوی مثلث متفارن

تصویر شماتیک الگوی مثلث متفارن
تصویر شماتیک الگوی مثلث متفارن

این الگو از دو خط تشکیل شده است، که یکی از آن ها نسبت به افق زاویه مثبت و خط دیگر زاویه منفی می سازند. با توجه به اینکه احتمال خروج قیمت از هر طرف این الگو ۵۰ درصد می باشد، به آن الگوی دو طرفه یا ترکیبی می گویند. البته با توجه به دیگر روش های تحلیلی، و نگاه به گذشته قیمت، می توان تا حد زیادی جهت خروج قیمت از این الگو را تشخیص داد.

نوسانات قیمت داخل الگو باید به خوبی انجام شده باشد، و برخوردها به سطق و کف الگو شکل گرفته باشند. حجم معاملات به طرف راس الگو معمولا کاهش پیدا می کند. خروج قیمت از هر سمتی می تواند باشد. بهترین نقطه خروج، بین نصف تا سه چهارم طول ضلع مثلث می باشد، اما بعد از عبور قیمت از سه چهارم، الگو مورد شک و تردید خواهد بود.

حد ضرر اگر قیمت از بالا خارج شود، کف قبلی در نظر گرفته می شود، اما اگر قیمت از پایین خارج شود، سقف قبلی در نظر گرفته می شود.

برای تایید شدن الگو، تعداد برخوردها حداقل سه برخورد از هر طرف لازم است. بعد از شکست معمولا انتظار پولبک داریم. هدف قیمت از محل شکست به اندازه قاعده الگو می باشد. الگو برای اینکه تایید شود، کلوز کندل باید بیرون الگو باشد و ترجیحا یک کندل نیز خارج از الگو بسته شود.

نمودار AVAX در تاریخ ۲۸ مارس ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱ ساعته

نمودار AVAX در تاریخ 28 مارس 2022 بازه زمانی 1 ساعته
نمودار AVAX در تاریخ ۲۸ مارس ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱ ساعته

همانطور که مشاهده می کنید، با توجه به گذشته قیمت که روند آن صعودی می باشد، پتانسیل خروج قیمت از بالای الگو بیشتر خواهد بود.

نمودار SHIB در تاریخ ۱۳ آپریل ۲۰۲۲ تایم فریم ۱ ساعته

نمودار SHIB در تاریخ 13 آپریل 2022 تایم فریم 1 ساعته
نمودار SHIB در تاریخ ۱۳ آپریل ۲۰۲۲ تایم فریم ۱ ساعته

در این نمودار با توجه به اینکه روند قیمت در گذشته نزولی بوده است، جهت احتمالی خروج قیمت از سمت پایین الگو پیش بینی می شود. نقطه ورود و حد ضرر و حد سود مطابق توضیحات بالا در نظر گرفته می شود.

الگوی مثلث صعودی

تصویر شماتیک الگوی مثلث صعودی

تصویر شماتیک الگوی مثلث صعودی
تصویر شماتیک الگوی مثلث صعودی

این الگو نیز از دو خط تشکیل شده است. اما یکی از خطوط این الگو معمولا خط بالای آن به صورت افقی و خط دیگر آن با افق زاویه می سازد. دنباله ای از کف های قیمت در این الگو ایجاد می شوند که در امتداد خطوط روند صعودی می باشند. این الگو از نوع ادامه دهنده بوده و قیمت از هر سمتی که وارد الگو شود، با احتمال بالا از همان سمت نیز خارج خواهد شد. محل تشکیل این الگو معمولا در موج های اصلاحی و در میانه روند قیمت می باشد. نوسانات و برخورد قیمت داخل الگو باید به خوبی شکل گرفته باشد. در غیر اینصورت الگو معتبر نخواهد بود. حد ضرر معامله با این الگو، بسته شدن کندل قیمت، زیر آخرین کف الگو می باشد. برای تایید شدن نیز کندل باید بیرون الگو بسته شود، و برای حالت کم ریسک معاملات، باید در انتظار پولبک باشید. در نهایت هدف الگو به اندازه قاعده مثلث از محل شکسته شدن الگو می باشد.

نمودار بیت کوین در تاریخ ۳۰ می ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱۵ دقیقه

نمودار بیت کوین در تاریخ  30 می 2022 بازه زمانی 15 دقیقه
نمودار بیت کوین در تاریخ  ۳۰ می ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱۵ دقیقه

نمودار ICP در تاریخ ۳۰ آپریل ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱۵ دقیقه

نمودار ICP در تاریخ 30 آپریل 2022 بازه زمانی 15 دقیقه
نمودار ICP در تاریخ ۳۰ آپریل ۲۰۲۲ بازه زمانی ۱۵ دقیقه

این نمودار، الگوی مثلث صعودی را در روند نزولی نشان می دهد. با توجه به اینکه گفته شد ورود قیمت به این الگو از هر طرف که باشد، خروج قیمت نیز از همان جهت خواهد بود، و همچنین روند قبلی نیز نزولی بوده است، بنابراین انتظار خروج قیمت از کف الگو بیشتر می باشد.

الگوی مثلث نزولی

تصویر شماتیک الگوی مثلث نزولی

تصویر شماتیک الگوی مثلث نزولی
تصویر شماتیک الگوی مثلث نزولی

این الگو نیز از دو خط تشکیل شده است. اما یکی از خطوط این الگو معمولا خط پایین آن افقی و خط دیگر آن با افق زاویه می سازد. دنباله ای از سقف های قیمت در این الگو ایجاد می شوند که در امتداد خطوط روند نزولی می باشند. این الگو از نوع ادامه دهنده بوده و قیمت از هر سمتی که وارد الگو شود، با احتمال بالا از همان سمت نیز خارج خواهد شد. محل تشکیل این الگو معمولا در موج های اصلاحی و در میانه روند قیمت می باشد. نوسانات و برخورد قیمت داخل الگو باید به خوبی شکل گرفته باشد. در غیر اینصورت الگو معتبر نخواهد بود. حد ضرر معامله با این الگو، بسته شدن کندل قیمت، بالای آخرین سقف الگو می باشد. برای تایید شدن نیز کندل باید بیرون الگو بسته شود، و برای حالت کم ریسک معاملات، باید در انتظار پولبک باشید. در نهایت هدف الگو به اندازه قاعده مثلث از محل شکسته شدن الگو می باشد.

نمودار AXS در تاریخ ۱۱ نوامبر ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار AXS در تاریخ 11 نوامبر 2021 بازه زمانی 4 ساعته
نمودار AXS در تاریخ ۱۱ نوامبر ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار AVAX در تاریخ ۱۸ ژانویه ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

نمودار AVAX در تاریخ 18 ژانویه 2021 بازه زمانی 4 ساعته
نمودار AVAX در تاریخ ۱۸ ژانویه ۲۰۲۱ بازه زمانی ۴ ساعته

جمع بندی و نتیجه گیری

الگوهای کلاسیک از ابزارهای بسیار مفید و مهم در سبک تحلیلی کلاسیک بوده و به عنوان ابزار کمکی در سایر سبک های تحلیلی نظیر پرایس اکشن کارایی بالایی دارد. اهمیت استفاده از این الگوها به دلیل تکرار شوندگی بالایی که در نمودارها دارند، زیاد می باشد. به همین دلیل در تحلیل تکنیکال می توانید از این روش کمک بگیرید، تا معاملات بهتری داشته باشید. در این مقاله به معرفی و آموزش مهم ترین الگوهای پر کاربرد نموداری در تحلیل تکنیکال پرداختیم. سپس در مورد نحوه تشخیص این الگوها روی نمودار صحبت کردیم، و در نهایت نحوه انجام معاملات با این الگوها را آموزش دادیم. امیدواریم که این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد.

تیم تحلیلگر
تیم تحلیلگر
تحلیلگر بازار های مالی و تخصص اصلی بنده روی ارز های دیجیتال است.

2 دیدگاه دربارهٔ «آموزش الگوهای کلاسیک تحلیل تکنیکال به صورت کامل;

  1. سلام و درود
    مطلب خوب و کاملی بود انصافا اما به نظر من برخی از الگوها دیگه مثل قبلا در بازار کار نمیکنن مثلا الگوی سرشانه من خیلی جاها میبینم ک دیگه کار نمیکنه مگر اینکه تاییدیه های متفاوتی بشه ازش گرفت. به هرحال من نظرم گفتم و ممنون از شما

    پاسخ
    • سلام خدمت شما زوم ارزی عزیز
      بله دقیقا درسته. البته که هنوز الگوهایی مثل سقف و کف دوقلو، مثلث ها و الگو های کنج به وفور در نمودار ها دیده می شن و قابل معامله کردن هستن.
      به هر حال در تحلیل تکنیکال می تونه به عنوان ابزار کمکی استفاده بشه.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

آخرین مقالات منتشر شده