آربیتراژ گیری تحلیل کاربران مقایسه صرافی ها قیمت ارزها اخبار
لایت فارکس

 ICO چیست ؟ | IPO چیست ؟ | IEO چیست ؟

منظور از ICO ،IEO و IPO چیست ؟

اگر کمی با دنیای ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشید ، حتما نام ICO ،IEO و IPO به گوشتان خورده است . هر کدام از این عبارات بیانگر یک نوع جذب سرمابه برای پروژه های مبتنی بر بلاک چین است ، در ادامه این مقاله به تفصیل به توضیح هر یک از موضوعات خواهیم پرداخت . با ما همراه باشید .

عرضه اولیه ICO چیست ؟

ICO چیست ؟
ICO چیست ؟

Initial Coin Offering یا به اختصار ICO یکی از روش هایی است که اعضای تیم یک پروژه جدید ، از طریق آن سرمایه جذب کنند . در این روش ابتدا توکن های مبتنی بر بلاکچین خود را به طرفدارا اولیه می فروشند ، کاربران توکن هایی را دریافت می کنند که می توانند بلافاصله یا در آینده از آن استفاده کنند . در واقع با این روش بودجه موردنیاز برای توسعه پروژه تامین می شود . این روش در سال ۲۰۱۴ رواج یافت و ابتدا توسط پروژه اتریوم برای تامین بودجه استفاده شد . از آن زمان به بعد بود که پروژه های زیاد دیگری نیز از این روش برای جذب سرمایه استفاده کردند ، در سال ۲۰۱۷ بود که استفاده از این روش به اوج خود رسید . وقتی به سرمایه گذاران اولیه ، توکن داده می شود ، هیچ مالکیتی در شرکت مربوطه به آن ها داده نمی شود . ICO ها می تواند جایگزین مناسبی برای تامین بودجه استارتاپ های مختلف باشد .اغلب ، تازه واردان بدون داشتن حتی یک محصول کاربردی به دنبال جذب سرمایه برای پروژه خود هستند ، در حالی که در فضای بلاک چین به ندرت پیش می آید که سرمایه گذاران روی یک پروژه که فقط وایت پیپر دارد سرمایه گذاری کنند ، عدم وجود رمزارز برای یک پروژه بلاکچینی ، یکی از دلایلی است که سرمایه گذاران علاقه چندانی به سرمایه گذاری روی آن نشان نمی دهند . بنابراین عرضه یک توکن خاص و فروش آن به طرفدران اولیه ، می تواند انگیزه خوبی برای سرمایه گذاری باشد و بودجه موردنیاز یک پروژه را تامین کند .

استفاده از روش ICO صرفا برای پروژه های تازه تاسیس نیست . گاهی پیش می آید که یک شرکت یا موسسه از قبل وجود داشته و محصول و خدماتی را ارائه می داده است  و حالا برای غیرمتمرکز شدن تصمیم به توکنیزه کردن شرکت خود می گیرند و از این طریق طیف گسترده ای از سرمایه گذاران را برای ایجاد یک محصول مبتنی برای بلاکچین ، به سمت خود جلب می کنند .


ICO چگونه کار می کند ؟

ICO چگونه کار می کند؟
نحوه عملکرد ICO

ICO می تواند اشکال مختلفی داشته باشد . گاهی اوقات ، تیم توسعه دهنده یک بلاک چین اختصاصی کاربردی خواهند داشت که در ماه ها و سال های اینده به توسعه آن خواهند پرداخت . در این حالت کاربران می توانند اقدام به خرید توکن های خود روی همین بلاکچین کنند .

در حالت دوم ، ممکن است بلاک چین اختصاصی هنوز راه اندازی نشده باشد ، در این روش ، سرمایه گذاران می توانند توکن های خود را روی سایر بلاک چین ها مثل اتریوم دریافت کنند و سپس بعد از راه اندازی بلاک چین اصلی ، قادر خواهند بود توکن های خود را روی بستر مربوطه منتقل (swap) کنند . رایج ترین روش ، عرضه توکن تحت عنوان یک قرارداد هوشمند روی یک بلاک چین دیگر است ک عمدتا از اتریوم استفاده می شود . بسیاری از این نشانه ها از استاندارد ERC20 استفاده می کنند . علاوه بر اتریوم ، بلاک چین های دیگری نیز وجود دارند که از آن ها برای پیاده سازی قراردادهای هوشمند استفاده می شود ، برای مثال می توان از NEO ، Waves ، NEM و Stellar نام برد . با توجه به انعطاف پذیری این بستر ها ، برخی از پروژه ها اصلا قصد ایجاد یک بلاک چین اختصاصی ندارند و از همین بستر ها برای توسعه قراردادهای هوشمند خود استفاده می کنند .

ICO ها معمولا زودتر از موعد اعلام می وشد و قوانینی برای نحوه اجرای آن وجود دارد . ممکن است یک بازه زمانی مشخص برای خرید در نظر گرفته شود یا یک سقفی برای تعداد توکن های فروخته شده ، معرفی شود . همچنین ممکن است یک فرمی ارائه شود که سرمایه گذاران باید قبل از خرید آن را پر کنند . کاربران برای سرمایه گذاری و خرید توکن ، ابتدا وجوه خود را به آدرس مشخصی ارسال می کنند ، به طور کلی وجوه دریافتی معمولا به شکل بیت کوین و اتریوم است ، چرا که محبوبیت زیادی دارد . سرمایه گذاران ، یا یک آدرس جدید برای دریافت توکن باید در اختیار تیم قرار دهند یا توکن به طور خودکاربه آدرسی که پرداخت از آن انجام شده ، ارسال  می شود .


مقررات ICO چیست ؟

دادن یک پاسخ مشخص دشوار است چرا که متغیرهای زیادی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود ، مقررات از حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگر متفاوت است و هر پروژه احتمالا تفاوت های ظریف خود را دارد که ممکن است بر نحوه نظارت نهادهای دولتی تاثیر بگذارد . لازم به ذکر است که ممکن است در بعضی از نقاط ، قوانین خاصی برای این نوع سرمایه گذاری وجود ندارد ، بنابراین حتما دقت کنید که برای سرمایه گذاری حتما از مشاورین حقوقی استفاده کنید . موارد متعددی وجود داشته است که نهادهای نظارتی ، برخی از این تیم هارا بعد از جذب سرمایه تحریم کردند . گر نهادهای نظارتی یک توکن را تایید کنند ، تیم توسعه دهنده باید قوانین سختگیرانه ای را که در مورد دارایی های سنتی نیز اعمال می شود ، رعایت کند . در این مورد کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) دیدگاه های خوبی ارائه داده است .

به طور کلی توسعه مقررات در حوزه بلاک چین کمی کند پیش می رود . هنوز بسیاری از نهادهای دولتی ، در مورد اجرای چهارچوب شفاف تری برای اجرای فناوری بلاک چین در حال بحث و مذاکره اند . اگر چه بسیاری از علاقه مندان به بلاک چین از نفوذ بیش از حد دولت نگران هستند ، اما بیشتر آن ها به اهمیت حمایت سرمایه گذاران نیز واقف هستند .


خطرات ICO چیست ؟

خطرات ICO
ریسک ها و خطرات ICO

توکن جدیدی که چشم انداز روشنی را نشان می دهد و وعده ی بازدهی بالا می دهد ، وسوسه انگیز است . اما به این نکته توجه کنید که همه ارزها یکسان نیستند و هیچ تضمینی برای بازگشت  سرمایه (ROI) وجود ندارد . تعیین اینکه آیا این پروژه با دوام خواهد بود یا خیر کمی دشوار است و تشخیص آن کار هرکسی نیست چرا که فاکتورهای زیادی برای ارزیابی وجود دارد . سرمایه گذاران باید دقت لازم را انجام دهند و تحقیقات گسترده ای روی توکن مورد نظر انجام دهند . این فرآیند باید شامل یک تحلیل فاندامنتال کامل باشد . در ادامه لیست از سوالات مهم برای تحقیق و بررسی آورده شده است .

۱.آیا این پروژه با دوام است ؟

۲.این پروژه چه مشکلی را حل می کند ؟

۳.آیا این پروژه به بلاک چین اختصاصی نیاز دارد ؟

۴.آیا تیم پروژه معتبر است ؟ آیا آن ها به اندازه کافی مستعد هستند که پروژه را زنده نگه دارند ؟

نکته مهم اینجاست که هیچوقت بیش از توان و طاقت خود برای ریسک پذیری ، سرمایه گذاری نکنید . بازار ارزهای رمزنگاری شده بسیار باور نکردنی و نوپا است . همچنین پروژه های کلاه برداری زیادی در این حوزه وجود دارد که افراد زیادی به واسطه وعده های دروغین آن ها ، سرمایه خود را از دست دادند .


عرضه اولیه IPO چیست ؟

IPO چیست ؟
IPO چیست ؟

Initial public offering یا IPO به معنای عرضه سهام یک شرکت خصوصی برای اولین بار است . اصطلاح عمومی شدن نیز اشاره به IPO در برخی موارد غیررسمی دارد . بسیاری از این شرکت ها IPO را انجام می دهند تا بتوانند سهام خود را به مردم بفروشند .شرکت های نوپا ، شرکت های در حال رشد یا کارآفرینانی که نیاز به بودجه دارند ، معمولا از IPO برای جمع آوری سرمایه برای توسعه بیشتر ، استفاده می کنند . قبل از اجرای IPO باید کمیته ای از کارشناسان امور مالی و نظارتی تشکیل شود تا کلیه فرآیندهای لازم را بررسی کند . هنگامی که شرکتی  پیشنهاد اولیه خود را ارائه داد ، بازهم می توانند با ارائه پیشنهادات ثانویه در آینده بازهم سرمایه جذب کند. شرکتی که برای عموم آزاد باشد ، مزایای خاص خود را دارد از جمله اینکه کارمندان می توانند سهامدار باشند که  این موضوع انگیزه آن ها را برای کار بیشتر بالا می برد . در برخی شرایط ، IPO اعتبار شرکت را افزایش می دهد . با این حال ، بعد از عرضه اولیه سهام ، ارزش شرکت احتمالا براساس ارزش سهام آن ارزیابی می شود که ممکن است عملکرد واقعی آن را تحت تاثیر قرار دهد . برخی از شرکت ها همچنبن ممکن است ارزش سهام به طور مصنوعی بالا ببرند که در نهای ممکن است باعث بروز مشکلاتی بشود .


مقایسه IPO با ICO :

مقایسه IPO و ICO
مقایسه IPO و ICO

اگر چه گاهی این دو اصطلاح را کنار هم می شنویم اما واقعیت این است که تفاوت بسیار زیادی بین این دو وجود دارد . IPO معمولا برای مشاغلی است که به یک بلوغی رسیده اند و حالا سهام شرکت خود را به عنوان راهی برای جمع آوری سرمایه می فروشند . اما ICO به عنوان مکانیزمی برای جمع آوری کمک های مالی به کار می رود و شرکت ها را قادر می سازد که در مراحل اولیه برای پروژه خود سرمایه جمع کنند و سرمایه گذاران هیچ گونه مالکیتی در شرکت خریداری نمی کنند . علاوه بر این ، IPO ها معمولا تسوط مقامات دولتی تنظیم می شود و در محیط های متمرکز کاربرد دارند . در مقابل ، کمبود مقررات ، برای ICO ها وجود دارد و خطرات آن نیز به مراتب بیشتر است .

بیشتر بخوانید

تفاوت ICO و IPO | معرفی ۴ تفاوت اصلی بین ico و ipo


عرضه اولیه IEO چیست ؟

IEO چیست ؟
IEO چیست ؟

IEO هم به نوعی سیستم جذب سرمایه است ، با این تفاوت که پروژه هایی که از این روش برای جذب سرمایه استفاده می کنند معمولا به سرمایه بالایی نیاز دارند و برای این کار عرضه اولیه توکن های خود را از طریق صرافی های معتبر مثل بایننس انجام می دهند . پروژه ها با این روش مقدار زیادی سرمایه جمع می کنند و سپس معاملات توکن مربوطه را آغاز می کنند .

هزاران پروژه بلاکچینی وجود دارد که در حال توسعه است . بیشتر پروژه ها برای درگیر کردن توسعه دهندگان و مشارکت کنندگان به نوعی انگیزه مالی احتیاج دارند . برای توسعه دهندگان روش های مختلفی برای جذب سرمایه وجود دارد . تلاش برای کسب بودجه از طریق سرمایه گذاران ریسک پذیر و پیش استخراج توکن های مربوطه ، از جمله روش هایی است که قابل استفاده است ، اما هر دو روش به اندازه کافی بازدهی ندارد و انتقادهایی بر آن ها وارد است . یکی از روش های جالب جذب سرمایه می تواند استفاده از IEO باشد .

عرضه اولیه Initial Exchang Offering یا همان IEO همان طور که از نامش پیدا است ، به معنای عرضه اولیه از طریق صرافی ها است . با استفاده از این روش ، سرمایه گذاران بالقوه می توانند این دارایی هارا قبل از در دسترس قرار گرفتن در بازار ، از طریق صرافی ها خریداری کنند . کاربران بعد از ارائه اطلاعات KYC خود ، می توانند اقدام به خرید توکن مربوطه بکنند . از آن جا که IEO توسط یک صرافی انجام می شود ، توسعه دهندگان پروژه باید در مسیر خود کاملا جدی و ثابت قدم باشند . پروژه هایی که قصد جذب سرمایه توسط IEO را دارند به دقت توسط صرافی ها بررسی می شوند چرا که صرافی ها هرگز تمایل ندارند که با عرضه یک پروژه اشتباه ، اعتبار خود را زیر سوال ببرند . برای مثال Elrond جزو پروژه های بلاک چینی به شدت معتبر است که نخستین بار توسط  IEO در صرافی بایننس عرضه اولیه شد و تعداد زیادی از توکن های آن به فروش رسید .


نحوه سازماندهی IEO

نحوه سازماندهی IEO
نحوه سازماندهی IEO

علی رغم جدید بودن بحث بلاکچین ، هزاران هزار استارتاپ و شرکت های رمزنگاری شدده وجود دارند که برای جذب سرمایه از طریق IEO و ICO رقابت می کنند . وقتی توسعه دهنگان یک پروژه تصمیم می گیرند که عرضه اولیه توکن خود را از طریق صرافی ها انجام دهند ، قبل از جذب حتی یک دلار باید پروسه بسیار پیچیده ای را طی کنند . داشتن یک مدل تجاری قوی ، اعضای تیم با تجربه ، موارد استفاده مناسب پروژه و ارائه وایت پیپر (White Paper)از شروط اولیه IEO است . همچنین آن ها باید تعیین کنند که  سقف خاصی برای سرمایه ورودی در نظر دارند و بیش از آن نمی توان سرمایه وارد کرد(hard cap ) و یا اینگونه نیست و هیچ سقفی در نظر گرفته نشده است (soft cap ).

پس از اینکه همه این مراحل طی شد ، زمان انتخاب یک صرافی مناسب فرا رسیده است . برای مثال Binance Launchpad به ده ها پروژه برای تامین سرمایه موردنیاز خود کمک کرده است . صرافی های دیگری نیز وجود دارند که این بخش را راه اندازی کرده و هر کدام مزایا ، ملزومات و اشکالات خود را دارند . از جمله پروژه هایی که توسط صرافی بایننس عرضه شده اند عبارت اند از : KAVA ، EGLD و BTT نام برد .


چرا پروژه های بلاکچینی از IEO استفاده می کنند ؟

دلیل استفاده پروژه ها از IEO
دلیل استفاده پروژه ها از IEO

جمع آوری کمک های مالی برای پروژه های رمرنگاری شده و بلاکچین بسیار دشوار است . مانند هر صنعت دیگر، رقابت زیادی برای جذب سرمایه گذاران وجود دارد و هر کسی نمی تواند با موفقیت سرمایه گذاران سنتی را به سمت این تکنولوژی جدید جذب کند . IEO می تواند انتخاب خوبی برای جذب سرمایه باشد چرا که وقتی یک پروژه مورد اعتماد یک صرافی معتبر مثل بایننس است ، قطعا راحت تر می تواند اعتماد مردم و سرمایه گذاران را نیز به سمت خود جلب کند . توکن پروژه بعد از عرضه اولیه توسط صرافی ، در همان صرافی برای معاملات لیست خواهد شد .


مقایسه IEO با ICO

مقایسه ICO و IEO
مقایسه ICO و IEO

روی کاغذ مفهوم IEO و ICO به شدت شبیه است . در زمانی که ICO در سال ۲۰۱۸ به اوج خود رسیده بود ، تعداد زیادی از مردم گرفتار پروژه های کلاهبرداری شدند چرا که نظارت خاصی روی آن وجود نداشت . بعد از بروز IEO ها مردم  آن را معتبر تر دانستند و اعتماد بیشتری به آن داشتند . شرکت در یک ICO خطرات بیشتری به همراه دارد . سرمایه گذاران مجبور بودند که بیت کوین یا اتریوم را به یک قراردادهوشمند یا وب ارسال کنند و منتظر باشند تا توکنی دریافت کنند . هر کسی که اندکی دانش در حوزه قراردادهای هوشمند و توسعه وب داشته باشد ، می تواند ک وب سایت گول زننده طراحی کند و شورع به جمع آوری سرمایه کند .IEO تا حد زیادی این خطرات را کاهش داده است . سرمایه گذاران به جای ارسال مستقیم آن به پروژه ، پول را به کیف پول صرافی مربوطه واریز می کنند ، همچنین پروژه های بی پایه و اساس به علت شرایط سخت IEO ، هیچوقت قادر به انجام آن نخواهند بود . به علاوه در یک IEO تضمین می شود که توکن مربوطه در صرافی لیست شود و سرمایه گذاران هر زمان که سرمایه خود را نیاز داشتند به راحتی می توانند خارج کنند .


مزایا و معایب IEO

مزایا و معایب IEO
مزایا و معایب IEO

حتی اگر یک پروژه توسط صرافی مربوطه تایید شود ، ممکن است نتواند چشم اندازهای خود را محقق کند و غالبا این موضوع بر قیمت توکن تاثیر می گذارد ، بنابراین هیچ سرمایه گذاری ای بی خطر نیست . با این اوصاف ، IEO می تواند امکانات سرمایه گذاری خیلی خوبی را ارائه دهد . اینکه قادر باشید توکن هایی را بخرید در حالی که می دانید قرار است در بازارهایی با نقدینگی مناسب ثبت شود ، می تواند یک فرصت خیلی خوب باشد .

خلاصه ICO ،IEO و IPO

منظور از IPO . ICO .IEO
منظور از IPO . ICO .IEO

کلام آخر IPO . ICO .IEO

تعداد کمتر IEO ها باعث شده تا پروژه های کلاه برداری کمتری به این حوزه راه پیدا کنند . با این حال هیچ سرمایه گذاری ای بی خطر نیست اما به نظر می رسد IEO ها در مسیر درست تری قرار دارند . البته وجود IEO به این معنی نیست که همه باید در آن سرمایه گذاری کنند و به هر حال باید جوانب مختلفی را سنجید .

ICO نیز در نوع خود می تواند روش سرمایه گذاری مناسبی باشد البته به شرطی که پروژه را کاملا بررسی کنید . اما همیشه این موضوع را در نظر بگیرید که هیچ بازدهی تضمینی وجود ندارد و با وجود جذابیت های زیاد فضای ارزهای رمزنگاری شده ، چنین سرمایه گذاری هایی می تواند به شدت خطرناک باشد .

ممنون از اینکه تا پایان ” IPO . ICO .IEO ” همراه ما بودید.

منبع : زوم ارز

لینک مطلب :


بیشتر بخوانید:

عاطفه قاضی حصاری
عاطفه قاضی حصاری
دکتری معماری کامپیوتر | مولف کتاب آموزش و پرورش | مدرس دانشگاه | محقق و پژوهشگر در زمینه های ارزهای دیجیتال و بلاک چین

16 دیدگاه دربارهٔ « ICO چیست ؟ | IPO چیست ؟ | IEO چیست ؟;

دیدگاهتان را بنویسید

آخرین مقالات منتشر شده