آربیتراژ گیری تحلیل کاربران مقایسه صرافی ها قیمت ارزها اخبار
لایت فارکس

سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟

سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟

گاهی اوقات مشخصات فنی بلاکچین انتخاب شده با نیازهای پروژه ما مطابقت ندارد. و یا اینکه زمان انتظار برای تایید بلاک ممکن است بسیار زیاد باشد یا پردازش تمام داده های روی زنجیره بسیار پر هزینه باشد. اینجاست که زنجیره های جانبی به کمک می آیند.

یکی از فناوری های نو ظهور در عرصه ی بلاکچین که در حال حاضر به چشم می خورد، ساید چین یا زنجیره های جانبی می باشد. سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟ آیا اطلاعات کافی در ارتباط با آن دارید؟ این فناوری می تواند تاثیر به سزایی در مقیاس پذیری گسترده بلاکچین داشته باشد. شما با خواندن این مقاله می توانید اطلاعات کاملی در ارتباط با سایدچین یا زنجیره جانبی کسب نمایید. همچنین می توانید با نحوه عملکرد و پروژه های مبتنی بر آن آشنا شوید. پس اگر می خواهید اطلاعات کاملی را دریافت نمایید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.


سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟

سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟
سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟

اگر بخواهیم در یک عبارت کوتاه و به صورت مختصر به تعریف سایدچین یا زنجیره جانبی بپردازیم می توان گفت سایدچین یک بلاکچین جانبی می باشد که از طریق یک پل دو طرفه به بلاکچین دیگر متصل است که از آن به عنوان زنجیره اصلی یاد می شود. یک شبکه جهانی غیر متمرکز از بلاکچین های مختلف را تصور کنید، هرکدام با مجموعه قوانین، عملکردها و اهداف خاص خود، مستقل از هر یک باقی می مانند و در عین حال یک اکوسیستم بدون مرز را تشکیل می دهند. این مکانیزم رمزنگاری پیچیده، توکن ها و سایر دارایی های دیجیتالی را قادر می سازد تا آزادانه در زنجیره اصلی حرکت کنند.

در واقع سایدچین یک بلاکچین جداگانه است که به عنوان یک توسعه دهنده برای بلاکچین مادر عمل می کند که اغلب به عنوان زنجیره اصلی از آن یاد می شود. برای ایجاد یک زنجیره جانبی، لازم است یک فرآیند خارج از زنجیره معرفی شود که داده ها را بین هر دو بلاکچین منتشر می کند. این امکان انتقال دارایی ها یا همگام سازی هر نوع داده بین بلاکچین ها را فراهم می کند.

سایدچین ها یا زنجیره های جانبی مدتی است که وجود دارند. ایده سایدچین ها این است که بلاکچینی داشته باشید که به موازات بلاکچین اصلی اجرا می شود و به کاربران اجازه می دهد تا توکن ها و دارایی های دیجیتالی را از بلاکچین اصلی به زنجیره جانبی و یا بالعکس منتقل کنند. در واقع شما می توانید ساید چین ها را به گونه ای تصور کنید که باعث بهبود عملکرد بلاکچین می شوند.

در ادامه مطالب شما می توانید به عملکرد سایدچین ها یا زنجیره های جانبی نگاهی بیاندازید و سپس دو نمونه از ضروری ترین زنجیره های جانبی موجود در بلاکچین یعنی RSK و Liquid را بررسی خواهیم کرد.


عملکرد سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چگونه است؟

عملکرد سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چگونه است؟
عملکرد سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چگونه است؟

همانطور که در بحث قبلی مقاله گفته شد، زنجیره جانبی بلاکچینی جداگانه است که با استفاده از یک پل دو طرفه به بلاکچین اصلی آن متصل می شود. در واقع این پلی که ارتباط بین بلاکچین اصلی و زنجیره های جانبی را برقرار می کند قابلیت تعویض دارایی ها را با نرخ از پیش تعیین شده بین بلاکچین اصلی و زنجیره جانبی فراهم می نماید. بلاکچین اصلی با عنوان ” زنجیره اصلی ” و کلیه بلاکچین های اضافی با نام ” سایدچین ” یا ” زنجیره جانبی ” شناخته می شوند. پلتفرم بلاکچین Ardor از زنجیره های جانبی خود به عنوان ” زنجیره های کودک یا Childchains ” یاد می کند.

کاربر در زنجیره اصلی ابتدا باید کوین های خود را به یک آدرس ارسال کند، جایی که کوین ها قفل می شوند تا کاربر قادر به صرف آنها در جای دیگر نباشد. پس از انجام تراکنش، تایید از طریق زنجیره ها و پس از ان یک دوره انتظار، معادل تعداد کوین ها در ساید چین آزاد می شود و به کاربران این امکان را می دهد به آنجا دسترسی داشته و آنها را خرج کند. در سایدچین ها شما یک پل دو طرفه ایجاد می کنید، که کل این روند را قابل برگشت می کند.


بررسی ویژگی های سایدچین ها Sidechain

بررسی ویژگی های سایدچین ها Sidechain
بررسی ویژگی های سایدچین ها Sidechain

از جمله ویژگی هایی که سایدچین ها یا زنجیره های جانبی برخوردار می باشند می توان به موارد زیر اشاره کرد.

۱.مقیاس پذیری

سایدچین ها این قابلیت را دارا می باشند که تراکنش ها را به صورت همزمان انجام دهند و این امر سبب می شود تا میزان مقیاس پذیری افزایش یابد و به حل مشکل مقیاس پذیری در شبکه بپردازند. هرچه تعداد تراکنش های انجام شده افزایش یابد باعث افزایش مقیاس پذیری بلاکچین می شود.

۲.انعطاف پذیری

یکی دیگر از مشکلاتی که توسط سایدچین ها حل می شود، حل مشکل انعطاف پذیری می باشد. با حل این مشکل توسط سایدچین ها یعنی حل مشکل انعطاف پذیری باعث می شود شبکه ایمن شود. در واقع سایدچین ها برای حل مشکل انعطاف پذیری داده های غیر ضروری تراکنش را حذف نموده و آنها را از بلاکچین حذف می کنند.


مزایای استفاده از سایدچین ها Sidechain یا زنجیره جانبی

مزایای استفاده از سایدچین ها Sidechain یا زنجیره جانبی
مزایای استفاده از سایدچین ها Sidechain یا زنجیره جانبی

مهمترین مزیت استفاده از سایدچین ها این است که به نرم افزارهای جدید اجازه می دهد تا در سایدچین مستقر و آزمایش شوند. اگر نرم افزاری به بلاکچین آسیب برساند، آسیب موجود در سایدچین است.

اگر توسعه دهندگان از کارمزدها و سرعت معاملات شبکه اصلی ناراضی هستند، می توانند DApp های خود را در یکی از زنجیره های جانبی مستقر کنند. سایدچین ها می توانند بار شبکه اصلی را کاهش دهند، زیرا می توانند داده ها را ذخیره کرده و تراکنش ها را پردازش کنند. بنابراین، یکپارچگی را حفظ کرده و آن را سریعتر می کند.


Federation چیست؟

Federation چیست؟
Federation چیست؟

Federation به گروهی گفته می شود که به عنوان یک نقطه میانی بین یک زنجیره اصلی و یکی از زنجیره های جانبی آن عمل می کند. این گروه تعیین می کند چه زمانی کوین هایی که کاربر استفاده کرده قفل شده و یا آزاد شوند.

سازندگان سایدچین یا زنجیره های جانبی می توانند اعضای Federation را انتخاب کنند. یک مشکل در ساختار Federation این است که یک لایه دیگر بین زنجیره اصلی و زنجیره جانبی اضافه می کند.


امنیت در سایدچین ها یا زنجیره های جانبی

امنیت در سایدچین ها یا زنجیره های جانبی
امنیت در سایدچین ها یا زنجیره های جانبی

شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که آیا زنجیره های جانبی به اندازه بلاکچین اصلی ایمن هستند؟ به طور کلی زنجیره های جانبی یا سایدچین ها مسئول امنیت خودشان هستند. اگر قدرت استخراج کافی برای تامین امنیت یک زنجیره جانبی وجود نداشته باشد، می توان آن را هک کرد.

از آنجا که هر زنجیره مستقل می باشد، اگر هک شود و یا به خطر بیافتد آسیب در آن زنجیره مهار می شود و بر زنجیره اصلی تاثیر نمی گذارد. برعکس، اگر زنجیره اصلی به خطر بیافتد، زنجیره جانبی یا سایدچین می تواند کار کند اما ارزش خود را از دست می دهد.


معرفی پلتفرم های مبتنی بر سایدچین Sidechain

معرفی پلتفرم های مبتنی بر سایدچین Sidechain
معرفی پلتفرم های مبتنی بر سایدچین Sidechain

در این قسمت از مقاله شما می توانید با چند نمونه از پلتفرم های سایدچین Sidechain آشنا شوید که در ادامه به معرفی هر یک خواهیم پرداخت.  در واقع این ها پلتفرم هایی می باشند که از فناوری سایدچین Sidechain استفاده می نمایند.

۱.RSK یا Rootstock

Rootstock یک بستر قرارداد هوشمند است که از طریق فناوری Sidechain به بلاکچین بیت کوین متصل می شود. Rootstock راه اندازی شد تا با برنامه های اتریوم Ethereum سازگار باشد اما از بیت کوین به عنوان ارز رمزپایه اساسی استفاده می کند. ایده ایجاد RSK همراه با ارائه ویژگی های قراردادهای هوشمند بلاکچین بیت کوین بود.

RSK برای شبکه های جانبی خود یک شبکه آزمایشی open source به نام Ginger ایجاد کرده است. این یک اتصال دو طرفه با بلاکچین بیت کوین است و از طریق استخراج به ماینرها پاداش می دهد. هدف RSK این است که بلاکچین بیت کوین بتواند قابلیت قرارداد هوشمند داشته باشد و پرداخت ها را بسیار سریع انجام دهد.

۲.Ardor (آردور)

به عنوان یک بستر خدماتی برای تجارت فعالیت می کند. Ardor از ساز و کار اجماع PoS استفاده می نماید و زنجیره های جانبی خود را Childchain یا زنجیره کودک می نامد و آنها کاملا در زنجیره اصلی قرار گرفته اند. امنیت در این پلتفرم افزایش می یابد زیرا کلیه تراکنش ها توسط زنجیره اصلی پردازش و ایمن می شوند. از طریق زنجیره های کودک می توان به نهادهای جهانی مانند دارایی ها و ارزهای موجود در سراسر زنجیره دسترسی داشت.

۳.Liquid (لیکوئید)

لیکوئید Liquid یکی از اولین زنجیره های جانبی یا سایدچین ها بود که برای موارد تجاری استفاده می شد. Liquid که توسط Blockstream ایجاد شده است، با انتقال سریع وجوه بین پلتفرم های صرافی به کاهش مشکلات مقیاس پذیری بیت کوین کمک می کند. از جمله مزایای اصلی زنجیره جانبی لیکوئید Liquid این است که معاملات فوری بین صرافی ها و … را برقرار می کند و لازم است که بدانید زنجیره های جانبی یا سایدچین ها به شما امکان می دهند مبالغ زیادی از سرمایه را جابجا کنید و این امر فعالیت های تجاری کارآمدتری را امکان پذیر می کند. بلوک های Liquid به گونه ای برنامه ریزی شده اند که بسیار قابل اعتماد می باشند.

۴.Plasma (پلاسما)

پلاسما یک چارچوب پیشنهادی برای اجرای قراردادهای هوشمند است که با بروزرسانی های انجام شده مقیاس پذیر است و بلاکچین را قادر می سازد مقدار قابل توجهی از برنامه های مالی غیرمتمرکز را در سراسر جهان نشان دهد. این قراردادهای هوشمند برای ادامه کار خود به طور مستقل از طریق کارمزدهای تراکنش های شبکه انگیزه می گیرند که در نهایت برای انتقال تراکنش ها به بلاکچین متکی است.

پلاسما روشی را برای برنامه های غیرمتمرکز برای مقیاس گذاری ارائه می دهد تا فعالیت های مالی را پردازش کند و انگیزه های اقتصادی برای خدمات داده جهانی پایدار ایجاد کند.

۵.Loom Network (لوم نتورک)

Loom Network یکی از نمونه های زنجیره جانبی بلاکچین است. این پلتفرم برای توسعه برنامه های کاربردی سازگار با ارزهای دیجیتال است. این شامل یک بلاکچین به نام Basechain است که توسط مجموعه ای از ۲۱ ولیدیتور محافظت می شود و از قراردادهای هوشمند مبتنی بر ماشین مجازی اتریوم و همچنین موتور قرارداد هوشمند خود که به زبان برنامه نویسی Go نوشته شده است، پشتیبانی می کند. هر برنامه غیرمتمرکز تولید شده توسط Loom Network یک زنجیره جانبی مجزا برای Basechain است. Loom Network نه تنها با اتریوم و ترون از طریق اوراکل ها، بلکه با بایننس چین و بیت کوین از طریق کیف پول های چند امضایی، ارتباط برقرار می کند.


دلیل اهمیت سایدچین ها Sidechain چیست؟

دلیل اهمیت سایدچین ها Sidechain چیست؟
دلیل اهمیت سایدچین ها Sidechain چیست؟

همانطور که گفته شد سایدچین ها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند و دلیل اهمیت آن این است که می تواند عملکرد بلاکچین را بهبود بخشد. از دیگر دلایلی که باعث می شود زنجیره های جانبی یا Sidechain موثر واقع شوند این است که می توانند امکان انتقال رمزارزها همچون بیت کوین را به سایر بلاکچین های دیگر فراهم کنند.

کاهش نوسانات و برطرف کردن نقدینگی بیت کوین می تواند از دیگر موارد اهمیت سایدچین ها به شمار رود. به طور خلاصه می توان گفت ساید چین ها می توانند ویژگی های منحصر به فرد خود را بدون نیاز به تغییر پروتکل تغییر دهند.

به طور کلی سایدچین ها می توانند تاثیر بسزایی بر روی فناوری بلاکچین داشته باشند و وسیله ای برای گسترش بلاکچین به شمار می روند و باعث توسعه ان می شوند.


تفاوت بین سایدچین Sidechain و لایه ۲ اتریوم

تفاوت بین سایدچین Sidechain و لایه 2 اتریوم
تفاوت بین سایدچین Sidechain و لایه ۲ اتریوم

در این قسمت از مقاله به بررسی تفاوت بین زنجیره جانبی یا سایدچین و لایه ۲ خواهیم پرداخت. تمایز اولیه بین سایدچین و لایه ۲ را می توان در زیر ساخت آنها مشاهده کرد. از آنجایی که Matic شبکه خود را که توسط نودهای غیرمرتبط با اتریوم ایمن شده است اداره می کند، به عنوان یک زنجیره جانبی طبقه بندی می شود. با EVM سازگار است و ETH Dapps روی آن کار می کند، اما زنجیره Matic یک بلاکچین کاملا متمایز است.

آربیتروم Arbitrum یک راه حل واقعی لایه ۲ است زیرا از امنیت اتریوم استفاده می کند و از ETH به عنوان ارز اصلی خود برای تسویه تراکنش ها استفاده می کند. اگر اتریوم یک درخت بود، آربیتروم یک شاخه بود، در حالی که ماتیک یک درخت کاملا مجزا بود که در کنار آن رشد می کرد. به عبارت دیگر، یک راه حل لایه دو باید بتواند امنیت لایه یک را افزایش دهد، در حالی که یک زنجیره جانبی یا سایدچین مسئول امنیت خود است.


آینده سایدچین ها یا زنجیره های جانبی

آینده سایدچین ها یا زنجیره های جانبی
آینده سایدچین ها یا زنجیره های جانبی

زنجیره های جانبی یا سایدچین ها رمز ارزها را قادر می سازند با یکدیگر در ارتباط باشند. در آینده انعطاف پذیری در این زنجیره ها افزایش خواهد یافت و توسعه دهندگان می توانند نسخه های بتا و یا آپدیت های خود را قبل از اجرا در بلاکچین اصلی، در این زنجیره ها پیاده سازی نمایند.

همچنین می توان به این موضوع اشاره نمود تعدادی از فعالیت های بانکی همچون صدور و رهگیری مالکیت سهام بر روی سایدچین ها یا زنجیره های جانبی قابلیت آزمایش دارند، قبل از اینکه به زنجیره اصلی انتقال یابند. علاوه بر مواردی که گفته شد در صورت پیشرفت امنیت زنجیره های جانبی یا سایدچین ها می توان آینده خوبی را برای این نوع از زنجیره ها در نظر گرفت.


سخن پایانی سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟

در این مقاله سعی بر این داشتیم تا به معرفی کامل سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی بپردازیم. اگر بخواهیم به طور خلاصه به تعریف زنجیره جانبی یا سایدچین بپردازیم می توان بیان نمود که سایدچین ها به موازات بلاکچین اصلی اجرا می شوند و باعث بهبود عملکرد بلاکچین می باشند. به طور کلی سایدچین ها ویژگی هایی از جمله مقیاس پذیری و انعطاف پذیری را ارائه می دهند. همچنین سایدچین می تواند قابلیت های ارزهای رمزنگاری شده را بسیار افزایش دهد، هزینه ها را کاهش داده و انتقال دارایی ها بین بلاکچین ها را امکان پذیر کند. رویکردهای متعددی برای ادغام بلاکچین های مختلف با سطوح متفاوتی از مبادلات امنیتی وجود دارد.

هر زنجیره جانبی یا سایدچین به طور مستقل عمل می کند و در صورت بروز مشکل در زنجیره جانبی به زنجیره اصلی خللی وارد نمی شود. لازم به ذکر است که سایدچین ها می توانند بر روی فناوری بلاکچین تاثیر قابل توجهی داشته باشند. همچنین می توانند باعث توسعه و گسترش بلاکچین شوند. امیدواریم توانسته باشیم در این مقاله اطلاعات لازم و کافی را در اختیار شما قرار دهیم.

 

از اینکه تا پایان ” سایدچین Sidechain یا زنجیره جانبی چیست؟ ” همراه ما بودید از شما سپاس گزاریم.


      بیشتر بخوانید:

 

تیم محتوا
تیم محتوا
جمالی هستم و دارای 3 سال تجربه در بازار رمز ارزها می باشم. دانش آموخته رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران جنوب و در زمینه تدریس زبان و مترجمی بسیار فعالیت نموده ام. علاقه مند به حوزه موسیقی می باشم و در تلاشم تا در ارتباط با ارزهای دیجیتال دانش خود را گسترش دهم.

دیدگاهتان را بنویسید

آخرین مقالات منتشر شده