آربیتراژ گیری تحلیل کاربران مقایسه صرافی ها قیمت ارزها اخبار
لایت فارکس

پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble چیست؟

میمبل ویمبل Mimblewimble

در سال ۲۰۱۸، تعداد کمی از نوآوری های بلاکچین باعث ایجاد موج هایی شد اما هیچ کدام به اندازه انتشار میمبل ویمبل Mimblewimble نبود. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این پروتکل بپردازیم. در ابتدا شما با مفهوم این پروتکل آشنا خواهید شد و سپس عملکرد ان را بررسی خواهیم کرد. میمبل ویمبل Mimblewimble قلمرو جدیدی از نظر ناشناس بودن و مقیاس پذیری رمزنگاری را ارائه می دهد. با این وجود، صنعت از آن زمان به بعد مبهوت بوده است.

در مورد بهترین روش استفاده از پروتکل، اتفاق نظر بین محققان و توسعه دهندگان وجود ندارد. برخی اظهار داشتند که ادغام میمبل ویمبل به پروتکل بیت کوین بسیار دشوار است. با این حال بسیاری موافقند که میمبل ویمبل همچنان می تواند سیستم بیت کوین را به عنوان یک زنجیره جانبی ارتقا دهد. در حال حاضر، چندین پرژه که مبتنی بر میمبل ویمبل می باشند همانند Grin و Beam وجود دارد. در اکتبر سال ۲۰۲۰، لایت کوین نیز برای بهبود حریم خصوصی و مقیاس گذاری خود یک میمبل ویمبل Mimblewimble راه اندازی کرد. اما در این مقاله می خواهیم به بررسی پروتکل میمبل ویمبل بپردازیم.

میمبل ویمبل Mimblewimble چیست؟

میمبل ویمبل Mimblewimble چیست؟
میمبل ویمبل Mimblewimble

میمبل ویمبل Mimblewimble که به اختصار MW نامیده می شود، یک پروتکل بلاکچین است که امکان ایجاد یک بستر معاملاتی کاملا خصوصی از طریق یک چهارچوب امنیتی منحصر به فرد را فراهم می کند که کاملا متفاوت است. در میمبل ویمبل هیچ نشانی وجود ندارد و معاملات کاملا محرمانه است. دفتر توزیع شده آن نیز نسبت به زنجیره های دیگر موجود در فضای رمزنگاری نسبتا جمع و جورتر است.

در شبکه ای که از پروتکل میمبل ویمبل استفاده می کند، هیچ آدرسی در بلاکچین وجود ندارد و ذخیره اطلاعات شبکه بسیار کارآمد است. ماهیت پروتکل میمبل ویمبل امکان معاملات و تراکنش های خصوصی را فراهم می کند که بسیار ناشناس هستند.

به عبارتی می توان گفت MW، یک طرح بلاکچین می باشد که از روشی جدید برای ساختار و ذخیره تراکنش ها بهره می گیرد. در واقع این طرح یک اجرای متفاوت از بلاکچین اثبات کار و یا pow است که افزایش حریم خصوصی و مقیاس پذیری شبکه را به ارمغان می آورد.


تاریخچه میمبل ویمبل Mimblewimble

تاریخچه میمبل ویمبل Mimblewimble
تاریخچه میمبل ویمبل Mimblewimble

برای اولین بار وایت پیپر میمبل ویمبل توسط Tom Elvis Jedusor در ژوئن ۲۰۱۶ منتشر شد اما شبکه اصلی اکنون فعال می باشد. آنچه الویس پیشنهاد کرد پنهان کردن آدرس فرستندگان و گیرنده ها و همچنین مبلغ آن بود. این نه تنها باعث حفظ حریم خصوصی می شود بلکه اندازه بلوک را نیز کاهش می دهد تا تراکنش های کارآمدتری فراهم شود در حالی که پلتفرم مقیاس پذیرتر است.

طبق گفته Jedusor، میمبل ویمبل برای تحت تاثیر قرار دادن حریم خصوصی و مقیاس پذیری بیشتر از بیت کوین طراحی شده است. در حقیقت، نام میمبل ویمبل Mimblewimble مربوط به جهان هری پاتر می باشد که بنیانگذار آن Jedusor، با استفاده از مجموعه کتاب هری پاتر پروتکل جدید بلاکچین را به نام میمبل ویمبل معرفی کرد. این نام یک طلسم دفاعی می باشد. توسعه این پروتکل جدید امکان بهبود قابل توجه حریم خصوصی، مقیاس پذیری و قابلیت بهره وری را فراهم می کند. این مدل معاملات در بلاکچین نیست، بلکه پیاده سازی فشرده تری است که روند بارگیری، همگام سازی و تایید را آسان تر می کند.


عملکرد پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble چگونه است؟

عملکرد پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble چگونه است؟
عملکرد پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble چگونه است؟

پروتکل میمبل ویمبل MW برای تغییر در ساختار تراکنش های سنتی به وجود آمده است. این پروتکل به بلاکچین اجازه می دهد تا بتواند سریعتر به انجام تراکنش ها و تایید ان بپردازد. در یک بلاکچین MW امکان شناسایی یا استفاده مجدد هیچ آدرسی وجود نخواهد نداشت.

در پروتکل میمبل ویمبل بلاک ها قابل تایید می باشند اما هیچ جزئیاتی درباره هر تراکنش ارائه نمی دهد. همچنین این پروتکل از ویژگی به نام cut-through استفاده می نماید که این ویژگی به حذف اطلاعات اضافی تراکنش می پردازد و باعث می شود داده های بلوک کاهش یابند. در ادامه مطالب به شرح کامل این ویژگی خواهیم پرداخت.

به عبارتی می توان گفت بلاکچینی که تحت پروتکل میمبل ویمبل کار می کند حاوی آدرس یا تراکنش های خاص هر کاربر نیست.  داده ها تنها برای کاربران قابل مشاهده خواهند بود، در حالی که شخص ثالث فقط یک گروه داده را به صورت تصادفی مشاهده می نماید. بنابراین، پروتکل میمبل ویمبل اطلاعات تراکنش ها همانند ادرس عمومی صادر کننده، آدرس عمومی گیرنده و مقدار را پنهان می کند. بنابراین، هنگامی که یک تراکنش در MW تایید می شود، فقط لیستی از ورودی ها، خروجی ها و اطلاعات شرکت های متناظر بدون جزئیات خاص نمایش داده می شود. تراکنش های تحت این پروتکل زمانی اعتبار سنجی می شوند که تعداد ورودی ها معادل تعداد خروجی ها باشد و تفاوت بین انها برابر با صفر باشد.


بررسی ویژگی برش یا cut-through در پروتکل میمبل ویمبل

بررسی ویژگی برش یا cut-through در پروتکل میمبل ویمبل
بررسی ویژگی برش یا cut-through در پروتکل میمبل ویمبل

همانطور که در بحث قبلی گفته شد، یکی دیگر از ویژگی های پروتکل میمبل ویمبل MW، برش است. این ویژگی با جمع کردن ورودی ها و خروجی ها در تمام تراکنش های ثبت شده برای بلوک های کوچکتر کار می کند. در این فرآیند، سوابق اولیه به عنوان ورودی برای تسهیل تراکنش های جدید استفاده می شوند.

برای توضیح بهتر این ویژگی، در اینجا مثالی با ورودی و خروجی متفاوت آورده شده است.

برای مثال فرض کنید A یک بیت کوین را به B ارسال می کند و B یک بیت کوین را به C ارسال می نماید. در اینجا میمبل ویمبل تراکنش ها را به یک ورودی و خروجی واحد تبدیل می کند. میمبل ویمبل خروجی تراکنش اول و ورودی تراکنش دوم را از بین می برد و این بدان معنی است که برای تایید اینکه چگونه A یک بیت کوین خود را دریافت کرده و نحوه دریافت C، تنها یک ورودی و یک خروجی لازم است. Cut-through اندازه بلاکچین را فشرده می کند و باعث می شود میمبل ویمبل از نظر ذخیره اطلاعات مورد نیاز بسیار سبک تر باشد.

در ادامه مطالب به بررسی دیگر ویژگی های پروتکل میمبل ویمبل خواهیم پرداخت.


پروتکل میمبل ویمبل MW از چه ویژگی هایی برخوردار می باشد؟

پروتکل میمبل ویمبل MW از چه ویژگی هایی برخوردار می باشد؟
پروتکل میمبل ویمبل MW از چه ویژگی هایی برخوردار می باشد؟

پروتکل میمبل ویمبل در مقایسه با سایر پلتفرم های بلاکچین موجود چهار تفاوت عمده دارد و ویژگی های زیر را ارائه می دهد.

۱.ناشناس بودن

در بیت کوین، همیشه یک ادرس عمومی وجود دارد که می توان برای تعیین فرستنده و گیرنده تراکنش، ردیابی شود. با میمبل ویمبل هیچ سابقه تراکنش و یا معامله ای وجود ندارد که بتوان آن را ردیابی کرد.

۲.مقیاس پذیری

به دلیل فضای کمی که تراکنش ها در داخل بلوک های بلاکچین MW نیاز دارند، ساختار پروتکل در مقایسه با سایرین، به عنوان مثال بیت کوین، بسیار مقیاس پذیرتر است.

۳.انعطاف پذیری

این ویژگی به توانایی مبادله ارز با واحد دیگر بدون از دست دادن ارزش آن اشاره دارد. باز هم، به دلیل عدم ثبت آدرس در بلاکچین MW، منشاء کوین ها مشخص نخواهد شد. بنابراین، نمی توان به آنها برچسب منفی زد.

۴.اندازه بلاکچین

استفاده از این پروتکل در بلاکچین یاعث می شود اندازه بلاکچین کاهش یابد به همین دلیل  نودهای موجود در بلاکچین می توانند تاریخ تراکنش را به سرعت بررسی نمایند.


بررسی معایب پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble

بررسی معایب پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble
بررسی معایب پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble

مطمئنا با هر انقلابی مشکلاتی نیز وجود دارد که در ادامه به شرح دو مورد از معایب این پروتکل خواهیم پرداخت.

۱.تراکنش طولانی

می توان گفت سیستم هایی که از پیاده سازی محرمانه تراکنش پشتیبانی می کنند و تراکنش ها در این پلتفرم ها به صورت محرمانه صورت می گیرد، به دلیل حجم داده از سرعت کم تراکنش رنج می برند.

۲.متکی به امضاهای دیجیتالی

از انجا که ممیبل ویمبل به امضای دیجیتالی متکی می باشد، در برابر حملاتی که از طریق رایانه های کوانتومی انجام می شود آسیب پذیر می باشد.


کدام رمز ارزها از پروتکل میمبل ویبمل MW استفاده می نمایند؟

کدام رمز ارزها از پروتکل میمبل ویبمل MW استفاده می نمایند؟
کدام رمز ارزها از پروتکل میمبل ویبمل MW استفاده می نمایند؟

اجرای پروتکل MW در پروژه از رمزارزها همانند گرین Grin و Beam صورت گرفته است. اولین مورد یعنی گرین Grin در اواخر سال ۲۰۱۸ راه اندازی شد و سرمایه گذاران خصوصی از پروژه پشتیبانی کردند. به نوبه خود گرین در اواسط سال ۲۰۱۹ منتشر شد. ارز رمزنگاری نسبتا جدیدی که از طریق کمک های مالی و کمک های جامعه حامیان پشتیبانی می شود.

رمز ارز بیم Beam از زبان برنامه نویسی C++ استفاده می نماید و از پروتکل اجماع اثبات کار Equihash استفاده می کند. ذکر این نکته نیاز است که این رمز ارزها قابل استخراج هستند اما در حال حاضر در برابر ASIC ها مقاوم می باشند.

Grin و Beam در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال دیگر همانند زی کش، دش و مونرو معاملات سریعتر، ارزان تر و واقع خصوصی را ارائه می دهند. به عنوان مثال، دش یک ارز رمز نگاری شده متمرکز است که گرچه مقیاس پذیری را ارائه می دهد، اما عملیات کاملا محرمانه و ناشناس را مجاز نمی داند.

بنابراین، اگرچه مونرو، زی کش و دش ارزهای رمزنگاری شده ای هستند که امروزه به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند، اما حقیقت این است که اجرای پروتکلی مانند میمبل ویمبل Mimblewimble می تواند کیفیت انها را بهبود بخشد.

به همین ترتیب، این پروتکل می تواند مانند شبکه لایتنینگ به عنوان یک نرم افزار در شبکه بیت کوین نیز اجرا شود که به مقیاس پذیری شبکه کمک زیادی می کند.


استفاده از پروتکل میمبل ویمبل در رمز ارز لایت کوین

استفاده از پروتکل میمبل ویمبل در رمز ارز لایت کوین
استفاده از پروتکل میمبل ویمبل در رمز ارز لایت کوین

بنیاد رمزارز لایت کوین کد میمبل ویمبل خود را تکمیل کرده است که مقیاس بندی و حفظ حریم خصوصی ارز رمزنگاری را افزایش می دهد. پس از یک سال توسعه مداوم، به گفته David Burkett توسعه دهنده ارشد لایت کوین، میمبل ویمبل اکنون کد کامل شده در رمز ارز لایت کوین است.

وی افزود این کد اکنون برای حسابرسی رسمی توسط سایر توسعه دهندگان آماده است. پس از نهایی شده کد در پایگاه کد اصلی لایت کوین ادغام می شود. بعد از این، اپراتورهای نود و ماینرها آماده هستند تا از آنها پشتیبانی کنند. پروتکل میمبل ویمبل ویژگی های کلیدی لایت کوین را همانند حفظ حریم خصوصی بهبود می بخشد.

چارلی لی، بنیانگذار لایت کوین، در سالهای اخیر بر روی مقیاس پذیری و حریم خصوصی لایت کوین تمرکز کرده است. وی این مرحله را یعنی استفاده از پروتکل میمبل ویمبل، یک مرحله کلیدی در تکامل LTC می داند.


تفاوت پروتکل میمبل ویمبل با بلاکچین بیت کوین

تفاوت پروتکل میمبل ویمبل با بلاکچین بیت کوین
تفاوت پروتکل میمبل ویمبل با بلاکچین بیت کوین

در بلاکچین بیت کوین به علت اینکه تمامی تراکنش ها از ابتدا در این بلاکچین ثبت می شود و تمامی اطلاعات را در خود ذخیره می نماید، بسیاری قادر خواهند بود تا تمامی اطلاعات مربوط به تراکنش بیت کوین را بررسی و مشاهده نمایند. همانطور که گفتیم در پروتکل میمبل ویمبل کاملا این موضوع متفاوت می باشد و این بلاکچین تنها اطلاعاتی که را لازم باشد برای حفظ حریم خصوصی ثبت می نماید.

علاوه بر مواردی که ذکر نمودیم، در پروتکل میمبل ویمبل MW سیستم اسکریپتینگ بیت کوین مورد استفاده قرار نمی گیرد. سیستم اسکریپتینگ در واقع سیستمی می باشد که ساختار تراکنش ها را نشان می دهد. به دلیل اینکه پروتکل میمبل ویمبل این سیستم را حذف می نماید، می تواند به افزایش مقیاس پذیری و حریم خصوصی بپردازد. به عبارتی به دلیل اینکه آدرس های فرستنده و گیرنده در این پروتکل مشخص نمی باشند، حریم خصوصی افزایش می یابد و  کاهش سایز بلاکچین باعث افزایش مقیاس پذیری می شود.


آینده پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble

آینده پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble
آینده پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble

پروتکل میمبل ویمبل یک گام بزرگ در جهت ناشناس بودن معاملات و حریم خصوصی می باشد، چیزی که بیشتر ارزهای رمزپایه دیگر برای آن ایجاد شده اند. از آنجا که قابلیت ردیابی و یک فرآیند صحیح اعتبار سنجی رنج نمی برد، اتخاذ مدل پروتکل میمبل ویمبل برای هر کس بسیار ساده تر از چندین سیستم بلاکچین دیگر در حال حاضر است. در واقع اینها دلایلی می باشند که چرا رمزارزهای گرین و بیم پروتکل میمبل ویمبل را برای پیاده سازی انتخاب کردند. ارزهای رمزپایه هیچ نشانی و سابقه ای از کلیه تاریخ معاملات ندارند.

در بسیاری از موارد، اینها نگرانی هایی است که مردم هنگام تصمیم گیری برای استفاده از ارزهای رمزپایه در ذهن دارند. تلاش میمبل ویمبل برای تامین این نیازها می تواند به اطمینان بیشتر کمک کند و اینده خوبی را برای این پروتکل رغم بزند.


کلام آخر پروتکل میمبل ویمبل چیست؟

در این مقاله به طور کامل به بررسی پروتکل میمبل ویمبل پرداختیم. این پروتکل به اختصار MW نام گرفته است و بستر معاملاتی کاملا خصوصی را ارائه می دهد. هدف این پلتفرم حفظ حریم خصوصی است و استفاده از این پروتکل در بلاکچین رمزارزها با عث افزایش مقیاس پذیری شبکه می شود. از این پروتکل در رمز ارزهایی همچون گرین، بیم و لایت کوین استفاده می شود. از ویژگی هایی که این پروتکل دارا می باشد می توان به ناشناس بودن، مقیاس پذیری، انعطاف پذیری و کاهش اندازه بلاکچین اشاره کرد.

ممنون از اینکه تا پایان “ پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble چیست؟ ” همراه ما بودید.

منبع : زوم ارز


بیشتر بخوانید:

تیم محتوا
تیم محتوا
جمالی هستم و دارای 3 سال تجربه در بازار رمز ارزها می باشم. دانش آموخته رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران جنوب و در زمینه تدریس زبان و مترجمی بسیار فعالیت نموده ام. علاقه مند به حوزه موسیقی می باشم و در تلاشم تا در ارتباط با ارزهای دیجیتال دانش خود را گسترش دهم.

4 دیدگاه دربارهٔ «پروتکل میمبل ویمبل Mimblewimble چیست؟;

دیدگاهتان را بنویسید

آخرین مقالات منتشر شده